FR   NL

Roma in de klas

T'aves bachtalo! (Welkom!)

Deze site is ontstaan als digitale aanvulling op de Romakoffer, een didactsich pakket voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs. Aan de hand van zeven thema's maken de kinderen kennis met de boeiende en veelzijdige cultuur van de Roma, de grootste Europese minderheidsgroep. 

Op algemene aanvraag hebben we de pagina's enigszins herwerkt en een aantal activiteiten uit de koffer ook rechtstreeks op de site ter beschikking gesteld. Ook de handleiging uit de koffer is hier in PDF-formaat te raadplegen. Zij is echter gelinkt aan het fysieke pakket en dus niet zonder meer op zichtzelf bruikbaar, maar kan niettemin inspireren.

Wie zijn dat, de Roma?

Verspreid over heel Europa wonen er zo'n 8 tot 12 miljoen Roma. Hun verre voorouders waren nomaden afkomstig uit Noord-India. Zij behoorden er tot de laagste kaste, de zogenaamde 'onaanraakbaren'. De naam 'Roma' betekent gewoon 'mensen' in het Romanes, de taal van de Roma. In de middeleeuwen zijn de Roma om een onbekende reden beginnen migreren naar het westen. Zo kwamen ze terecht in verschillende landen, waar ze zich telkens ook voor een stuk aan de plaatselijke cultuur en gebruiken aanpasten. Al zijn er daardoor vandaag Romagemeenschappen met uiteenlopende kenmerken, toch bleven ze één volk, met hun eigen cultuur, die je op deze site kunt ontdekken. Roma hebben ook een eigen vlag en een volkslied in hun eigen taal.

Volkslied: Djelem djelem (Veel heb ik gereisd)

 flag4

 

 

Handleiding Romakoffer

Indien u interesse heeft om de Romakoffer te ontlenen, neem dan vrijvlijbend contact op met de Dienst Roma en Woonwagenbewoners van Foyer vzw (02/411.87.32).

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

vlaamse overheid          v g cFoyerKleurLogositeBM72

ICTBoost Webdesign - PC-Service