FR   NL

Roma Quiz

Als je in de klas werkte met de Romakoffer kan je hier je kennis testen over Roma in Brussel en overal ter wereld! Klik onderaan de pagina voor de juiste antwoorden.

Vragen:

1. Na 1945 werden veel Oost-Europese landen communistisch. Wat gebeurde er in die tijd NIET met Romagroepen in deze landen?
  • a. Ze mochten geen Romanes meer spreken.
  • b. Ze werkten als slaven voor rijke boeren en kloosters.
  • c. Ze mochten niet meer rondtrekken.

2. Welke Roma-vlag is de juiste?

A flag1  B  flag2 C flag3  D  flag4  


 3. Roma uit Bulgarije wonen in Brussel meestal…
  • a. in een houten woonwagen
  • b. in een appartement
  • c. in een moderne caravan

 4.Vul dit Roma-spreekwoord aan!
  • Strek je voeten uit…
  • a. zo ver als je paard groot is
  • b. zo ver als de plas breed is
  • c. zo ver als je tent lang is

 5.Roma oefenden in vroegere tijden vaak typische beroepen uit. Welk van onderstaande beroepen was GEEN typisch Roma-beroep?
  • a. metaalbewerker
  • b. waarzegster
  • c. lakenwever
  • d. mandenvlechter

 6.Wie is de beschermheilige van de katholieke Roma?
  • a. Maria Magdalena
  • b. Zwarte Sarah
  • c. Sint-Margaretha
  • d. Ze hebben geen beschermheilige

 7. “Hoe wordt het typische brood van de Poolse Roma gebakken?
  • a. in een pan
  • b. op een hete steen
  • c. in een draagbaar oventje

 

Volgende vragen moeten enkel worden beantwoord door wie de film “Into the West” bekeek:

 

8. Vader Riley wil zijn kinderen terugvinden en keert terug naar zijn vrienden die in woonwagens leven. Waarom wordt hij door hen uitgesloten?
  • a. Hij heeft geen eigen paard.
  • b. Hij trekt niet meer rond in een woonwagen.
  • c. De politie zoekt hem.

 9. Tir na nOg, land van de eeuwige jeugd. Waar ligt dat land volgens de legende?
  • a. De kinderen hebben het zelf verzonnen
  • b. Onder de zee
  • c. In West-Ierland

 10. We zien in de film een oud Roma-gebruik. Wat doet vader Riley opdat de geest van zijn overleden vrouw rust zou vinden?
  • a. Hij verbrandt hun woonwagen
  • b. Hij verkoopt haar bezittingen
  • c. Hij laat hun woonwagen zegenen

 


 Om lekker af te sluiten nog enkele vragen over gerechten die bij veel Roma vaak op tafel komen:

11. Een soep die oorspronkelijk werd bereid in een grote ketel boven een houtvuur. Er zit runds- schapen- of varkensvlees in en ook uien, knoflook, wortelen, paprikapoeder en karwijzaad.
  • a. Gulyás
  • b. Cozonac
  • c. Feijoada

gulyas
 


 

12. Een gerecht dat wordt bereid met wilde planten die de Romavrouwen vroeger gingen plukken. Wie rondtrekt, kan immers moeilijk aan landbouw doen.
  • a. cozonac
  • b. romskie placki
  • c. varzar cu dragavei

 varzar dragavei 8

 

Antwoorden:

Het juiste antwoord is B

In de middeleeuwen werkten de Roma als slaven in sommige streken, bijvoorbeeld in Moldavië en Walachije, die vandaag deel uitmaken van Roemenië. De slavernij werd volledig afgeschaft in de 19e eeuw. In de communisitische periode bestond er dus al lang geen slavernij meer.Tijdens de communistische periode wilden de politieke leiders de verschillen tussen mensen zoveel mogelijk wegwerken. Roma mochten dus geen dingen meer doen die hen “anders” maakten dan de rest van de bevolking, zoals rondreizen of Romanes spreken.

Het juiste antwoord is D.

De oranje-wit-groene vlag (B) is die van India. Het wiel in het midden wordt chakra genoemd en is het nationale symbool van India. Het rode wiel op de Romavlag verwijst naar het trekkende bestaan uit het verleden van de Roma. Tegelijk herinnert dit wiel er aan dat de Roma heel lang geleden uit India wegtrokken. Daarom gelijkt de vlag dus een beetje op die van India.

Het juiste antwoord is B.

Roma uit Bulgarije en Roma uit andere landen van Oost-Europa trekken meestal niet meer rond, ook niet in hun land van herkomst. In Brussel wonen ze vaak in een appartement.
Woonwagenbewoners, die vaak in caravans wonen, zijn meestal afstammelingen van Roma die in de 19de eeuw naar België kwamen. Zij noemen zichzelf Rom.

Het juiste antwoord is C.

Het spreekwoord betekent zoveel als: “Geef niet meer geld uit dan je hebt.”

Het juiste antwoord is C.

Roma waren in het verleden nomaden; zij reisden rond. Zij oefenden dus ook beroepen uit die pasten bij dit rondreizende bestaan. Lakenwever was geen typisch Romaberoep: een weefgetouw zou immers moeilijk te vervoeren zijn.

Het juiste antwoord is B.

Zwarte Sarah of Sara-E-Kali is een heilige die volgens een legende in een klein scheepje naar Frankrijk kwam niet lang na de dood van Jezus en die mensen hielp door om aalmoezen te bedelen.

Het juiste antwoord is A.

Het is een plat brood dat in een pan wordt gebakken.

Het juiste antwoord is B.

Het juiste antwoord is B.

Het juiste antwoord is A.

Het juiste antwoord is A.

Gulyás is een nationaal gerecht in Hongarije, maar men kent het in heel Oost-Europa...



Het juiste antwoord is C.

"Dragavei" is de Roemeense naam van de plant die men gebruikt voor de vulling. Het is een soort wilde spinazie.


 

ICTBoost Webdesign - PC-Service